fbpx
нед. Мај 24th, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

На листата меѓу 40 најубави земји во светот се најдоа и Хрватска, Словенија и Црна Гора

Хрватска, Словенија и Црна Гора се наоѓаат меѓу 40 најубави земји во светот, според критериумите на списанието „Conde nast traveller“.

Овие три држави од регионот се нашле на листата заедно со некои најпопуларни светски дестинации, како што се Нов Зеланд, Костарика, Австралија, Кенија, Тајланд и Јапонија.

Списанието ја опишало Хрватска како земја „со преубави пештери, брдовити полиња и бели песочни плажи“.

За Словенија пишува дека е земја која има различни понуди – од Алпите, преку езерото Блед до прекрасни зелени шуми.

А Црна Гора е опишана со зборовите на писателот Бајрон – „најубавата средба на земјата и морето“.