fbpx
пет. Мај 22nd, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

САД ставија 28 кинески владини и трговски организации на црната листа

САД ставија 28 владини и трговски организации во Кина на црната листа, соопшти американското Министерство за трговија.  Овие  организации се обвинети дека се вмешани во кампања за репресија на кинеските власти, што првенствено се однесува на ујгурското муслиманско малцинство, се вели во соопштението.

„Владата на САД и Министерството за трговија не можат и нема да толерираат брутално сузбивање (слобода) на етничките малцинства во Кина“, нагласува во изјавата американскиот секретар за трговија Вилбур Рос.

На организациите од црната листа им е прекината можноста за увоз на производи од САД.