fbpx
вто. Мај 26th, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

(ВИДЕО) Пратениците во Хонг Конг го попречија говорот на лидерката Лам

Лидерката на Хонг Конг морала денеска да го прекине своето одишно обраќање за состојбата на нацијата во парламентот и тоа два пати, затоа што некои пратеници гласно зборувале за време на седницата. Нејзиниот овор потоа ил емитуван преку видео снимка.

Светските агенции коментираат дека откажување на таков говор досега е невидено во парламентот на градот. Лам, која ги одбива повиците да даде оставка, требаше да објави многу иницијативи за недвижности во рамките на настојувањата да ја обнови довербата во нејзината управа по повеќе од четири месеци антивладини протести. Продемократските пратеници извикувале „Пет барања, ниту едено помалку“ и го прекинувале говорот на Лам, која е соочена со голем притисок да ја обнови довербата и да ја реши најголемата политичка криза во Хонг Конг во последните децении.
За време на говорот на Лам, пред зградата на Парламентот била распоредена интервентна полиција со подготвен воден топ.