fbpx
чет. Јул 9th, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

(ФОТО) Вандали ноќеска уништија еден од двата новопоставени летниковци на Марковите Кули

Ноќеска уништен еден од двата новопоставени летниковци на Марковите Кули, напиша на својот фејсбук профил Оливера Бошкоска, вработена во Општина Прилеп.

  • Ноќеска уништен еден од двата новопоставени летниковци на Марковите Кули. Во текот на ноќните часови, од страна на засега непознати сторители, извршен е вандалски чин со кој е уништен еден од двата летниковци кои, неодамна во рамки на проектот „Маркови Кули –заштита и делување“, беа поставени на две локации на локалитетот Маркови кули. Случајот е пријавен до надлежните служби, а Општина Прилеп и ЈНУ „Институт за старословенска култура – Прилеп“, како реализатори на овој проект во чии рамки покрај изградбата на двата видиковци, беа изработени и поставени патокази, информативни табли, информативна точка, брошури и веб страна, апелираат до сите граѓани да се воздржат од било какви понатамошни дејствија кои имаат за цел да се уништи она што се создава и треба да им служи на сите добронамерни посетители.Исто така, апелираме и до сите граѓани и посетители кои имаат сознанија и информации за сторителите, да ги пријават во Полициската станица од општа надлежност – Прилеп.

Имајќи во предвид дека споменикот на природата и културата Маркови Кули, е место каде што се развива рекреативниот и активен туризам, и каде што се одржуваат спортски настани и активности: пешачење, болдеринг, параглајдерство, ултрамаратон, итн, зголемениот обем на посетители и развојот на туризмот неминовно предизвикува овој локалитет да биде изложен на неконтролираната експлоатација и деградација, преку штетни човечки практики.

Токму затоа, потребна е зголемена граѓанска свест за чување и добро однесување со општите добра, а во таа насока Институтот за старословенска култура во соработка со Општина Прилеп ќе организира серија на информативно – едукативни средби со граѓаните, со цел мотивирање на населението и корисниците на просторот да најдат свој интерес и да учествуваат во заштитата на просторот.

Ноќеска уништен еден од двата новопоставени летниковци на Марковите КулиВо текот на ноќните часови, од страна на…

Geplaatst door Olivera Boskoska op Woensdag 30 oktober 2019