fbpx
пон. Мај 25th, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

СОНК и МОН се договорија: Зголемување на платите од 1 јануари

Министерот за образование и наука, Арбр Адеми на денешната прес конференција истакна дека платата на просветните работници од основно, средно и високо образование ќе биде покачена на почетокот на 2020 година.

-Со ова одлука ќе се враќа дигнитетот на оваа професија. Во следниот период МОН ќе продолжи со подобрување на материјалните и нематријалните компоненти во образованието. – рече Адеми.

Покачувањето на платите важи за средните, основните и виши училишта.Министерот информира дека покачување од 25% има и за научните институти.

Претседателот на СОНК истакна дека нивното барање за зголемување на платите, денеска беше официјално прифатено.