fbpx
чет. Јул 9th, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

Триесет години од падот на Берлинскиот ѕид

A crowd of West German citizens gathers at the newly created opening in the Berlin Wall at Potsdamer Platz.

Германија денеска ја одбележува 30-годишнината од падот на Берлинскиот ѕид, кој за време на Студената војна го делеше градот 28 години.

На централната манифестација во Берлин ќе учествуваат германскиот претседател Франк-Валтер Штајнмајер и канцеларката Ангела Меркел, како и гости и повеќемина државници од Европа. На вечерната прослава пред Брандербуршката порта, каде се очекува голем граѓански собир, ќе се обрати претседателот Штајнмајер.

Падот на Берлинскиот ѕид беше вовед во повторното обединување на Германија. Sидот ги разделувал Источна и Западна Германија точно 28 години и еден ден.