fbpx
сре. Јул 1st, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

Рускиот Арктик во јуни забележа рекордни температури од 38 степени

Рускиот Арктик во јуни забележа рекордни температури што предизвика големи пожари во тундрата, изјави директорот на руската метеоролошка служба, поврзувајќи ги невообичаените аномалии со климатските промени.

„Имавме исклучително невообичаени временски услови во јуни и рекордите беа лесно урнати“, рече Роман Вилфанд на прес-конференција во Москва.

Тој посочи нов рекорд во арктичкиот град Верхојанск, каде што се измерени 38 степени на 17 јуни.

„Тоа е неверојатно“, рече тој, прецизирајќи дека рекордна ниска температура од 67,8 степени под нулата е измерена во тој град кон крајот на 19 век.

фото: Ekologist.mk