fbpx
сре. Јул 29th, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

Скопјани за Универзална сала ќе бидат консултирани на референдум

Референдум на кој граѓаните ќе одлучат што да се прави со објектот на Универзалната сала во Скопје, е една од опциите кои ги најави на денешниот брифинг градоначалникот на Скопје Петре Шилегов.

„Постојат три опции кои можат да се случат на Универзалната сала: уривање на салата и изградба на нов објект на постојната локација, уривање на салата со дислокација и заштита на просторот со конкурсот кој што е во тек, и третата е реставрација на постојниот објект и изградба на нов културен објект на друга локација која што ќе биде дополнително определена. Заедничкото решение можно е да се бара и на референдум на кој ќе се изјаснат граѓаните, доколку стручната јавност не успее да најде решение“, рече Шилегов.

Според него, следен чекор на Град Скопје ќе бидат посебни конкурси за реставрација и за парк.

– Конкурсните решенија треба да бидат предмет на расправа – истакна Шилегов, кој додаде дека сите опции ќе бидат разработени пред да биде распишан референдум.