fbpx
пет. Јул 31st, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

Најчевска: Цената на електричната енергија во Исланд е помалку од два пати поголема од цената на електрична енергија во Македонија

ФБ статус на професорката Мирјана Најчевска:

-Просечната плата во Исланд е 4300 ЕВРА.
Просечна плата во Македонија е 550 ЕВРА.
Тоа значи дека просечната плата во Исланд е поголема од просечната плата во Македонија за 8 пати.

Цената на киловат час во Исланд е 0.13 РВРА.
Цената на киловат час во Македонија е 0.08 ЕВРА.
Тоа значи дека цената на електричната енергија во Исланд е помалку од два пати поголема од цената на електрична енергија во Македонија.

Ова, околу најниската цена на електричната енергија.

Во 2018 година ЕЛЕМ има остварено најголема добивка од 30 милиони ЕВРА.