Македонија

ФОТО: Кипер доби пломби кои ќе останат додека инспекторите прават контроли

Пломби се ставени на маркети од брендот „Кипер“, по влегување на инспектори од Управата за јавни приходи кои започнале контроли. Ова е втора акција за која знае јавноста после онаа во „КАМ“, а уште десетици стечат истовремено. Пломбата не е затворање на „Кипер“, забрана за вработените да влезат утре, без тие да дојдат и да продолжат онаму каде застанале со контролите. Исто вака, беше постапено и со „КАМ“. Иако не беше најавено каде конкретно, од УЈП попладнево кажаа дека низа редовни инспекциски надзори се во тек, а ќе има и други во текот на идните денови.

Не се знае само дали инспекторите влегоа во сите маркети под брендот „Кипер“ поради пријави од граѓани/институции или само поради планирани контроли. Ова се очекува да се обзнани веќе утре.

Попладнево, од УЈП кажаа дека главната цел на контролите е да се заштити интересот на државата, да се спроведува законот, но пред се, да се заштитат граѓаните од плаќање на данок за производи кои не подлежат на ваква давачка со одлука на Владата. Законска обврска на УЈП е да го штити интересот на граѓаните и на државата, велат од таму.
„Во таа насока а по пријава на граѓани и институции, УЈП започна со надворешна контрола, согласно законот за увид во состојбата со залихите на трговската стока во магацините и продавниците со цел да се утврди фактичката состојба и да се изврши споредба со книговодствената евиденција. Со првичниот и прелиминарен увид на терен, инспекторите утврдија дека дел од малопродажните објекти не само во погорепосочениот маркет, туку и кај некои други маркети на големите ланци, се пресметувалo 5% ДДВ за основните производи за храна. Дел од маркетите продавале масло за јадење, свежо говедско месо, ориз и млеко со пресметан данок на додадена вредност, што, пак, е спротивно на одлуката на Владата и на измените во Законот за данок на додадена вредност“, соопштија од УЈП.

Појаснуваат дека без селекција и преку надворешните контроли кои ги извршуваат инспекторите на УЈП, кај сите даночни обврзници се проверува целокупното работење за одредениот период, односно се контролира правилното искажување на приходите и трошоците од работењето кај даночните обврзници кои покажале отстапки по однос на примената на даночната стапка, односно со намалување на ДДВ од 5 на 0%.

„Инспекторите постапуваат по пријави на граѓани и извршуваат увид и контрола, секаде каде што веќе имаше укажување и сомневање дека постојат индиции за непочитување на законите при работењето. Управата за јавни приходи ќе продолжи со континуирани контроли на терен со цел заштита на стандардот на граѓаните. Целта на контролите не е да се казнува, туку да се укаже на сите даночни обврзници дека законот мора да се почитува“, се додава во информацијата од УЈП.

Потенцираат дека УЈП и инспекторите не познаваат ниту политичка, ниту верска, ниту, пак, национална различност. Контролите, како што велат се вршат исклучиво и само во насока на почитување на Законите и за заштита на стандардот на граѓаните.

„Управата за јавни приходи, преку инструментите и надлежностите кои ги има ќе продолжи да ги пресретнува можните злоупотреби од страна на даночните обврзници и да спречи евентуално нанесување штета врз граѓаните или буџетот на Република Северна Македонија“, се посочува во соопштението од УЈП.

На почеток