Магазин

„Google“ ќе отпушти 12.000 работници

„Alphabet“, компанијата мајка на „Google“, укинува околу 12.000 работни места или околу 6 отсто од својата глобална работна сила, се вели во е-пошта испратена до вработените ширум компанијата, објави „Reuters“.

Главниот извршен директор Сундар Пичај рече дека му е „длабоко жал“ за вработените кои ќе бидат пуштени и дека е „тешка одлука да не подготвиме за иднината“.

„Отпуштањата ќе се почувствуваат на глобално ниво и низ целата компанија“, вели Пичај, додавајќи дека ја презема „целосната одговорност за одлуките што нè доведоа овде“.

„Alphabet“ вработуваше со брзо темпо во изминатите неколку години, како што беше во период на „драматичен раст“, ​​но, додаде извршниот директор, „ние вработувавме за поинаква економска реалност од онаа со која се соочуваме денес“. Според аналитичарите, бројот на вработени во компанијата е зголемен за 20% од 2017-та година.

„Google“ е еден од најновите технолошки гиганти кој прибегнува кон такво решение, делумно благодарение на моќните оддели за рекламирање и облак компјутери. Сепак, компанијата забележа пад на профитот од 27% минатиот квартал во споредба со претходната година, што го натера Пичај да каже дека „Alphabet“ ќе мора да ги намали трошоците, како и својата работна сила.

Ова го потврдува целокупниот тренд на отпуштања во технолошкиот сектор. Во изминатите неколку недели „Microsoft“, „Amazon“, „Meta“ и други воведоа подеднакво болни мерки, повторно имајќи ги предвид економските услови. Отпуштија 10.000, 18.000 и 11.000 вработени.

Неодамна, „Google“ ги намали и другите трошоци, затворајќи го „Stadia“, откажувајќи го објавувањето на лаптопите „Pixelbook“ од следната генерација и многу повеќе. Компанијата планира уште повеќе да се фокусира на вештачката интелигенција, при што Сундар Пичај нагласи дека технолошкиот гигант „се подготвува да сподели некои сосема нови искуства за корисниците, програмерите и бизнисите“.

На почеток