Коментари

Најчевска до Меџити: Ти сакаш да замениш цела граѓанска држава за феуд од неколку општини, до таму ти е акалот?

Неформалниот лидер на „огнената група“ и потпретседател на ДУИ, Изет Меџити брзо реагираше на повикот на Аптернатива за обединување околу идејата за создавање на заедница на албански општини во Македонија, по примерот на Заедницата на српски општини во Косово. Меџити вели дека тоа е во духот на децентрализација на локалната самоуправа. Но, како што вели, ако можат Србите да добијат заедница со 4 процентна застапеност на Косово, зошто не би можеле Албанците во Македонија со застапеност од, според него, 30 проценти.

Во врска со ова се огласи професорката Мирјана Најчевска која вели дека наместо од се ослободиме од етничките поделби, се повеќе заглавуваме во нив.

„Наместо да се ослободуваме од етно делењето ние се повеќе заглавуваме во него.

Ако Огнените требаа да го претставуваат напредниот дел од ДУИ тогаш нешто многу помешале што е напред а што назад.

Очигледно етничките Албанци во Македонија единствено нешто што можат да понудат на политичката сцена е етно-национализам.
Немаат ни знаење, ни интелектуален капацитет ни политичка визија за ништо друго.
До таму стигнале. Некаде на почетокот на 18 век.

Меџити, ти сакаш да замениш цела граѓанска држава за феуд од неколку општини?
До таму ти е акалот?

Навистина се помалку мислам дека Македонија има шанси да стане демократска држава.
На една страна ВМРО кецарошко и СДСМ корумпирана.

На друга страна албанските партии од кои едни се чиста мафија а другите немаат појма што е граѓанско општетсво.
А во средина граѓаните кои само гледаат да побегнат од вукојебината.
Не сотревте“, вели Најчевска.

На почеток