Македонија

Сашко Кедев oткри дали ќе се кандидира за претседател на Македонија

Моите сегашни приоритети не се компатибилни со каков било политички ангажман, вели кардиологот Сашо Кедев, чие име се споменуваше како можен кандидат на ВМРО-ДПМНЕ на претседателските избори што треба да се одржат следната година.

-Не, тоа е завршена работа, неколку пати досега сум кажал – рече тој на Сител.

Кедев своевремено беше кандидат за претседател на ВМРО-ДПМНЕ, но загуби од Бранко Црвенковски.

-Тоа беше една фаза во животот и за мене едно позитивно лично искуство бидејќи тогаш успеав да го запознаам сопствениот народ, сите граѓани на Република Македонија, од која било етичка припадност и тоа е нешто коешто засекогаш ќе остане врежано длабоко во мене бидејќи се соочив со сопствениот народ и уште повеќе го засакав сопствениот народ – изјави Кедев.

Прашан како гледа на актуелните случувања во земјава и дали таа се движи во добар правец, Кедев посочи оти во изминатите 32 години од нејзината самостојност, државата не е изградена на здрави темели.

-Лично сметам дека не е сè изгубено и дека треба акцентот да се стави на коренот на државата, бидејќи ако премногу се фокусираме на цветот и ако тоа го правиме на штета на коренот, тогаш македонското дрво ќе падне. Македонското дрво не е уште паднато и треба сите заеднички да го зајакнеме коренот, бидејќи македонското дрво е еден сериозен предизвик, а ако нема јак корен, многу тешко ќе опстане – додава тој.

На почеток