Македонија

САД ги „оцрни“, државата ги спаси: Се спасува и Мерко, покрај Мијалков и Груевски со новиот Кривичен законик

Струшкиот градоначалник Рамиз Мерко, за кого обвинителството по увидот кажа дека е запишан за 30 кривични дела и за кого во Струга се водат 10, а во Обвинителството за организиран криминал 5 истраги за злоупотреба на службената положба и овластувањата, исто така се спасува со амнестијата преку застарување на делата што ја изгласа Собранието претходната недела, пишува СДК.

Мерко е од ДУИ и тој е најновиот на црната листа на Стејт Департментот, објавена во јуни, со дообјаснување дека американската влада ги знае доказите за негово коруптивно работење и злоупотреба на градоначалничката функција.

Со ненадејниот упад во казнената политика во Македонија напишана во Кривичниот законик, Собранието спасува и многу обвинети поранешни функционери на чело со избеганиот Никола Груевски и Сашо Мијалков, кои исто така се на американската црна листа.

Целата анализа

На почеток