Македонија

Мијалкови си ги купија становите на Водно додека УЈП присилно им наплаќа данок – Лукаревска тврди дека сметката на фирмата е блокирана

Мијалкови си ги купија становите кои ги заплени државата, додека во фирмата „Дивелоп груп“, каде сопственик е и „Бест веј инвесментс“ на младиот Јордан Мијалков, присилно се наплаќа данок од УЈП. Ова директорката Сања Лукаревска го откри во емисијата „Топ тема“ на Телма. Со оглед дека неплатен данок го надоместуваат солидарно, сите лица во фирмата која е должник, тоа е направено и во случајот на Мијалкови. Па така, „Бест веј инвесментс“, сопственик на становите кои државата ги заплени, треба да е со блокирана сметка.

Лукаревска, прашана како тогаш Мијалкови ги купија становите, одговори: „Тоа ќе мора да ги прашаме купувачот и Агенцијата за одземен имот“.

„Кај ‘Дивелоп груп’ поврзано лице, ние имаме доставено опомена и изгенерирано решение за присилна наплата. Исто така имаме доставено решение до банка со кое што сметката на даночниот обврзник во состав на поврзаното лице е блокирана. И уште едно лице, во состав на поврзаното лице, е постапено во тој дел“, вели Лукаревска.

Таа хронолошки објави како течела постапката за наплата на данокот кој фирмата сопственост и на „Бест веј инвесментс“, која пак ја поседува Јордан Мијалков.

„Извршен е налог за присилна наплата. Согласно матичната евиденција на УЈП е одредено физичко лице кое не е со презиме Мијалков и за кое се известени сите надлежни институции за да видиме со колкав имот се располага, за понатаму да продолжиме со присилна наплата. Овде станува збор за соодветни рокови кои мора да ги испочитуваме, но ги преземаме и сите останати дејствија со цел да го наплатиме соодветниот долг“, додаде Лукаревска.

Претходно:

Од лев во десен џеб: Како Мијалкови го изиграа законот и си ги купија становите за џ’блк

На почеток