Свет

Германија сака да ги намали инвестициите во 2024

Германија бара заплена на повеќе од 720 милиони евра замрзнати руски средства

Германските компании планираат да ги намалат инвестициите во 2024 година, заклучокот е пријавен Институт за економски истражувања во ИФО од Минхен.

Индексот што ги мери очекувањата за инвестиции на компаниите во Германија падна од 1,2 ноември на минус 0,1 поен во март.

„Глобалната побарувачка за капитални добра и суровини останува слаба, постојат дополнителни неизвесности во однос на економската политика. Затоа, многу компании ги одложуваат своите одлуки за инвестиции“, рече економскиот експерт Ифо Лара.

Индикаторот што ја мери подготвеноста за инвестиции во производство на Германија падна од 6,6 ноември на 1,4 поени во март, пред се во индустриите кои трошат голема количина на енергија.

Ситуацијата е слична во хемиската индустрија, а особено загрижувачки сигнал доаѓа од германската автомобилска индустрија каде индексот на инвестиции падна со 34 поени во ноември на само 1,3 поени во март.

На почеток