Магазин

Денеска е Велики петок, најтежок ден во годината, камбаните не бијат и најстрого се пости

Денеска е Велики петок, најтажниот и најтежок ден во годината.

Обележан е со страдањето на Исус Христос, неговото распнување и смртта за спасение на светот.

Во црквите има богослужба, но камбаните не бијат.

Постот во тој ден е најстрог, дури не се ни јаде додека не се соблече, а тоа е дефинитивно воден пост. Следствено, алкохолот не се пие, а меѓу народот е воспоставено мислење дека не пијат црвено вино или нешто со слична боја, што го симболизира пролевањето на невината Христова крв.

На почеток