Македонија

(Видео) Кичеец се чувствува загрозен од Боки 13, го пријавил за три кривични дела

Осудениот во „Рекет“, Зоран Милевски-Кичеец се чувствува загрозен од Бојан Јовановски-Боки 13 и го пријавил во полиција. Од Охрид барал да одговара за три кривични дела, од кои едното е загрозување на неговата безбедност, а второто е демнење. Според Владимир Туфегџиќ, адвокат на Јовановски, наводите се неосновани, а за лажното пријавување очекува одговорност.

„Пријавата е за сторени три кривични дела: загрозување на сигурноста, демнење и кривично дело лажно пријавување. Кратко се задржавме во просториите на СВР Скопје. Ги отфрламе сите наводи бидејќи сметаме дека не постојат законски основи за понатамошно процесуирање. Потпишавме записник и можам да кажам дека самиот настан е од таков тип да надлежните органи треба да преземат мерки и активности во насока на водење на постапки за лажно пријавување спрема пријавителот. Тој што знае дека некој не сторил кривично дело а пријавил, подлежи на кривична одговорност“, рече адвокатот Туфегџиќ.

Тој додаде дека полицијата во Скопје им посочила дека се почнало поради фејсбук статусот на Јовановски, во кој вели дека Кичеец преку луѓе му испраќал порака да не оди на подкастот кај Лазаров.

„Прочитана ни е телеграмата, немаме увид односно одговор дали пред поднесување на кривичната пријава е известен јавен обвинител од Охрид и немаме целосен увид во образложението односно конкретните наводи за конкретни дејствија кои наводно ги преземал Јовановски, за да денеска му се става на товар дека ги сторил овие три кривични дела“, додаде Туфегџиќ.

На почеток