Коментари

Најголемото зло во правосудниот систем се “фамилијарните кланови”, засекогаш мора да се стави крај на тоа ако сакаме правна држава, вели Ченто

Осудениот за „27 април“, Јане Ченто, смета дека е ред да се стави крај на фамилијарни кланови во судството, ако Македонија има за цел да биде правна држава. Осврнувајќи се на случајот каде судијата Наке Георгиев осомничен за примање на награда за противзаконито влијание, има членови на семејството кои се во судскиот систем, , смета дека тоа е тотално погрешно.

„Најголемото зло во правосудниот систем се “фамилијарните кланови”, татко судија, мајка обвинител, син судија и така со години се ствараат кланови и фамилијарни октоподи во правосудниот систем….. Еднаш ЗАСЕКОГАШ мора да се стави крај на тоа ако сакаме да имаме правна држава.
Затоа довербата во судството и обвинителството е на мизерни 1%.

Се надевам дека идната влада ќе има 2/3 мнозинство во Собранието за да се направат длабоки реформи во тој правосуден систем кој е рак рана во Македонија и еднаш засекогаш да прекине со форсирање децата од елитата од колено на колено да бидат судии и обвинители.

Најголемата мафија и корупција во Македонија е токму во тој судско-обвинителски систем и тука треба да се сече во корен за да се врати довербата.
Чест на исклучоци, има учени, принципиелни и судии и обвинители кои работат по слово на законот, но оние како оној судија што денес беше уапсен и тоа не било кој судија туку ВРХОВЕН се злото во државата и со нив НЕ СМЕЕ ДА ИМА КОМПРОМИС, мора да одговараат од прв до последен.

Македонија мора да биде правна држава!“, вели Ченто.

На почеток