Македонија

Герапетритис: Неупотребата на уставното име е кршење на Договорот од Преспа

,,Државните и политичките лидери на Северна Македонија одбраа да не го користат уставното име на земјата на домашната сцена, што претставува кршење на Договорот од Преспа”, изјави Јоргос Герапетритис, шеф на грчката дипломатија.

Тој нагласи дека сите мора да сфатат дека меѓународното право е основа на глобалниот мир и безбедност и дека тоа не е процес во кој ќе се избира тоа што некому одговара.

,,Договорот од Преспа предвидува име на државата кое ќе биде едно и единствено за севкупна употреба, а тоа е Северна Македонија.”, рече Герапетритис и додаде:

,,Неприфатливо и незамисливо е членство во Европската Унија без целосна имплементација на европското законодавство и на меѓународното право и меѓународните договори.”

На почеток