fbpx
пон. Мај 25th, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

Единствена Македонија: Собранието на Македонија да усвои документ за почитување на татарско-монголското потеко на бугарскиот народ

Единствена Македонија со неверување гледа како македонските државни органи се неми набљудувачи на крајно агресивната бугарска политика за укинување и обезличување на македонскиот народ. Поминаа два дена од усвојувањето на т.н. рамковен документ од бугарската влада, а целосен молк од македонска страна иако најновиот бугарски документ  е уценувачки и го руши македонското национално ткиво, се вели во соопштението на Единствена Македонија. 

Единствена Македонија ги повикува македонските пратениците да одржат итна седница на која Собранието на Република Македонија ќе донесе рамковен документ за почитување на татарско-монголското потекло на бугарскиот народ. Истовремено, со овој документ македонските пратеници до крај да ја разјаснат историската вистина дека еден дел од бугарското население е со македонско етничко потекло, дека во историјата повеќе бугарски влади како и значајни државни институции во минатото и денес ги раководат Македонци кои за жал не издржале во историјата, а бугарскиот народ влече корени од татарско-монголската етничка група.

Единствена Македонија ги повикува и охрабрува македонските пратеници да не се плашат да ја кажуваат вистината која базира на историски извори за татарско-монголско потекло на Бугарите, се вели во соопштението на Единствена Македонија.