Коментари

„Владата ги стимулираше граѓаните да се греат на струја, а сега ги казнува со висока индустриска цена“, вели О2 иницијатива

О2 иницијатива на социјалните мрежи објави податоци на кои се прикажани вкупниот број на домаќинства според енергентот потрошен како основен тип на греење. Тие велат дека со воведување на индустриска цена на струјата овие граќани ќе бидат казнети и истите ќе бидат стимулирани повторно да се греат на дрва.

„Во државава, од податоците на ДЗС, во 2019 имало околу 178,000 домаќинства кои се греат на струја. Со воведување на блок-тарифите, тие кои се греат на струја и кои годиниве Владата и општините ги стимулираше да го остават дрвото за греење и преминат на струја, ќе се казнат и ќе плаќаат висока индустриска цена.

Истите сега ќе се дестимулираат и ќе се стимулира враќањето кон дрвата за греење, а со тоа и на аерозагадувањето“, се вели во објавата.

На почеток