Свет

Гајдај: Цивилите одбиваат да ја напуштат фабриката Азот

Цивилите кои се наоѓаат во складиштето на фабриката „Азот“ во Северодонецк одбиле да се евакуираат, изјави началникот на Луганската област Сергеј Гајдај.

„Ние сме во постојан контакт. Многупати им било понудено да се евакуираат, тие не го сакаат тоа“, рече Гаидаи.

Според локалната администрација, во „Азот“ има 568 лица, меѓу кои 38 деца.

„Има неколку луѓе во засолништата. Ова не може да се спореди со Азовстал. Ова не е подземен град, тоа се неколку засолништа кои се одвоени и не се поврзани на кој било начин. Различен број луѓе се во различни засолништа“, рече Гајдај.

Според Гајдај, постојат патишта за евакуација од областа Луганск, и покрај тоа што мостовите се кренати во воздух.

На почеток