Македонија

Драматична спасувачка акција: Велосипедисти залутале кај Кожле, биле дехидрирани

Во драматична спасувачка акција денеска се спасени двајца велосипедисти кои биле пронајдени после селото Кожле.

Дехидрирани и снеможени велосипедистите биле лоцирани во суровиот предел без вода. Од Центарот за управување за кризи информираат дека двајцата залутале по многуте ридски патчиња, барајќи ја старата црква и гробишта надвор од селото. Тие ја испиле сета вода што ја носеле со себе, а биле на терен во текот на целиот ден.

„Живописната црква и гробишта се на неколку километри пред, односно над, реката Пчиња оградени со камена ограда, но и со вегетација којашто ги затскрива од поглед. Акцијата за спасување е кооринирана и во директна комуникација на ЦУК и со изгубените и со припадниците на Министерството за внатрешни работи – полицијата и со Брзата помош“, информираат од Центарот од каде добиле повик на телефонскот број 112 околу 15 часот.

Веднаш биле активирани искусните оперативни дежурни работници од Регионалниот центар за управување со кризи (РЦУК) Град Скопје. Биле лоцирани изгубените велосипедисти во координација со полицијата. Оперативците од ЦУК биле во постојана комуникација и со тимот полицајци на терен и со изгубените велосипедисти коишто покажувале се’ повеќе и поголеми знаци на голема дехидрација и снеможеност, дури и преку oслабениот говор при комуницирањето преку телефон. Тимот полицајци само до некаде можел да оди со теренско возило, а потоа двајца припадници на полицијата продолжиле пешки да трагаат по изгубените, со кои стапиле во телефонски контакт.

Од ЦУК раскажуваат дека полицајците пеш и самите изморени од многу топлото време, но упорни во потрагата за да спсат човечки животи, ги пронашле изгубените велосипедисти живи и здрави, околу 16.00 часот. Паралелно било контактирано со Брзата помош за да дојде, додека ги извлекуваат велосипедистите, медицински да бидат згрижени и третирани во покус временски период.

„Припдниците на МВР покажаа големи квалитети и упорност, за да ги спасат изгубните во нашата, но сепак опасна природа при многу топло време, а и за да го скусат времето на пружање помош, односно што побрзо да ги извлечат изгубените за да добијат на време медицинска помош“, информираат од ЦУК.

На почеток