Свет

Британија: Русија зема замав на север

Во последниот извештај од бојното поле, британската разузнавачка служба наведува дека Русија сега се обидува да ја врати динамиката на северната оска Изум.

Додека главниот фокус на Русија сè уште е џебот Северодонецк-Лисичанск, неделата на континуирано интензивно гранатирање покажува дека Русија сега се обидува да го врати моментумот на северната оска Изиум, според Британците.

Украинските сили продолжуваат да ја држат линијата во областа, добро искористувајќи го пошумениот терен за да ја зајакнат својата одбрана. Во следните недели, Русија се повеќе ќе се потпира на резервните сили. Тие се состојат од неколку различни компоненти кои Русија речиси сигурно веќе почна да ги применува. Руската борбена армија резервисти ја сочинуваат оние со скратено работно време, но доброволци, кои се распоредени како цели единици кои обично се наменети за безбедносни задачи во позадина. Станува збор за ветерани кои служеле во редовната војска во последните пет години. Според нивните извори, руските власти веројатно користат доброволци од оваа категорија за да ги пополнат третите баталјони во рамките на редовните бригади. Тие наведуваат и дека и покрај постојаниот недостиг на резервисти кои можат да бидат распоредени на бојното поле, Русија сè уште не прибегнува кон општа мобилизација.

На почеток