Свет

Захарова: „Брисел и Вашингтон се покровители“

Антируската кампања на балтичките држави се спроведува под целосно покровителство на Брисел и Вашингтон, изјави Марија Захарова.

„Очигледно е дека антируската кампања на балтичките држави се спроведува не само со премолчена согласност, туку и со целосно покровителство на Брисел и Вашингтон, кои замижуваат пред манифестациите на неонацизмот на територија на нивните балтички вазали“, се наведува во коментарот на веб-страницата на Министерството.

Коментирајќи ги неонацистичките маршеви во балтичките земји, таа рече дека во близина на границите на Русија се негува омраза кон се што е руско, а последиците од таквата политика сега се очигледни во Украина.

Според неа, сè се одвива паралелно со уништувањето на советските воени споменици, што го дозволија властите во Летонија, Литванија и Естонија. Случаите на вандализам врз советските споменици зачестија по почетокот на специјалната воена операција.

Секоја година на 16 март, во главниот град на Рига се одржува поворка на СС легионери и нивните следбеници. На него јавно се прикажани нацистичките симболи. Овој настан го осудуваат многу светски земји, меѓу кои и Русија.

На почеток