Свет

„Ги уништија Ирак и Либија, а во Југославија решија да го уништат Балканот“, вели Лавров

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров одржа прес-конференција во Москва.

Шефот на руската дипломатија остро зборуваше за САД и рече дека Западот води војна против Русија преку Украина.

Рускиот министер за надворешни работи, исто така, ги спореди неодамнешните акции на САД во време на војната во Украина со оние на Адолф Хитлер и Наполеон Бонапарта.

Тој рече дека нацистичкиот водач и францускиот император еднаш се обиделе да ја искористат истата тактика против Русија.

„Кризата во светот е создадена многу пред почетокот на руската специјална операција. Против Русија се користат санкции спротивни на западните постулати, но наскоро би можеле да се употребат против секоја земја што одбива да ги следи американските наредби. Демонизација, уцена, санкции , закани со сила, Западната линија на уништување на традиционалните врски на историските партнери е средството што го користат САД против конкурентите“, рече тој, пренесува РИА Новости.

Во индо-пацифичкиот регион, Западот се движи во насока на создавање блок против Русија и Кина, според Лавров.

„Преку Украина, Западот води војна чија задача е конечното решение на „руското прашање“. Слушнав нова идеја од Емануел Макрон за свикување конференција на европските држави, вклучително и земјите од ЕУ, Источното партнерство, емигранти од Русија кои се активни во политиката, како и претставници на Русите од регионот. Ситуацијата ја одразува насоката кон глобална доминација под закана од казна. Западот ги изопачи принципите на ОН, немаше принцип на не „Мешање во внатрешните работи, стотици пати САД ги користеа своите сили во странство, кршејќи ја Повелбата на ОН“, рече Лавров.

Тој рече дека Русија е подготвена да одговори на сите сериозни предлози кога е во прашање ситуацијата со Украина.

„Западот одлучува за Украина, тој и забрани на Украина да преговара со Русија. Што се однесува до изгледите за преговори, тоа беше дискутирано десетици пати. Во текот на летото и почетокот на есента, западните претставници рекоа дека е премногу рано за почеток на преговори и дека е неопходно да се обезбеди повеќе оружје. Не може да се зборува за преговори со Зеленски, бидејќи тој ги забрани преговорите со Русија на законодавно ниво“, рече тој и додаде:

„САД ги уништија Ирак и Либија, во Југославија решија да го уништат Балканот, меѓу другото, за да и угодат на Германија, која ги призна Хрватска и Словенија, ја прекина можноста за создавање поинаков формат меѓу балканските земји. Во оваа фаза, ние не треба да преземаме иницијатива во оние области кои самиот Запад ги затвори, на пример Советот на Европа. Западот одлучи да ја укине Русија и овде, поставувајќи дискриминаторски пречки за учество на нашите претставници на конгресите“, рече тој.

На почеток