Свет

(ВИДЕО) Српски волонтери ќе се борат за Русија: „Иднината на Косово зависи од победата на Русија“

Српски волонтери претставени под имињата „Сава“ и „Дунав“ беа гости на емисијата на каналот „Праве вести“ на „Јутјуб“.

Лицата им се покриени за да се заштити идентитетот бидејќи, како што е објаснето во текот на емисијата, српскиот закон не дозволува да се борат на странски боишта.

Викиншкиот борец кој е основач, како што рече, на меѓународното движење на руско-словенското здружение „Преродба“, од баталјонот Судоплатов, во кој има и српски доброволци, е преведувач во емисијата.

Викинг тврди дека организацијата има свои ограноци во Бугарија, Словачка и Полска, а меѓу „доброволците“ има и претставници на сите словенски народи.

Тој посочи дека тие имаат иста цел, а тоа е „Словените да се обединат околу Русија и дека Русија како мајка ги обединува сите словенски народи“.

Тој истакна и дека имаат 15 луѓе од Србија кои сакаат да дојдат, 5-6 од Македонија и 10 од Полска.

„Србите се нашите најголеми браќа, култура и историја. Дури го имаме истото знаме“, рече тој.

Дунав и Сава имаат борбено искуство бидејќи, како што истакнува Викинг, служеле во српската воена полиција и имаат искуство во ракување со оружје.

Дунав рече дека за време на службата во воената полиција научил помалку отколку во текот на неделата помината во баталјонот Судоплатов.

Дунав и Сава на видеото велат дека условите се добри, како и самиот тренинг и дека е десет пати подобар од договореното.

Тој истакна дека би сакал да добие руско државјанство.

„На крајот на краиштата, тој ја гледа иднината на ослободувањето на Косово само од Русија“, вели Викинг и додава дека „Србите го разбираат тоа, вклучително и независноста на нивната земја од НАТО од западноамериканското влијание, од кое може да се ослободи само благодарение на Русија. И Косово ќе биде ослободено благодарение на Русија.” Тие сфаќаат дека според резултатите од битката што сега се одвиваше во Украина, ова е војна за Косово”.

Водителот ги праша Дунав и Сава зошто дошле и како реагирале нивните блиски на тоа?

„Дојдовме овде да им помогнеме на нашите браќа бидејќи ја гледаме неправдата што ни се случи во 1990 година, а нашето семејство нормално реагира, не поддржува“, рече Дунав.

„Ова е повик од срце“, рече Сава, додавајќи дека неговото семејство на сето ова гледа нормално.

На почеток