Свет

Карамарко објави фотографија од Фон дер Лајен и Тито: Зарем не е време на оваа ментално-комунистичка контаминација да и дојде крајот

Поранешниот лидер на ХДЗ и прв потпретседател на хрватската влада, Томислав Карамарко, денеска ја повика шефицата на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен.

Карамарко тоа го направи поради неспроведувањето на Резолуцијата на ЕП донесена под наслов „Важноста на европската меморија за иднината на Европа“.

„Зарем не е време на оваа ментално-комунистичка контаминација да и дојде крајот“, праша Карамарко, кој на својот Фејсбук профил објави фотомонтажа од фотографија од Фон дер Лајен и Јосип Броз Тито.

Карамарко цитираше напис од сплитска Слободна Далмација објавена на 10 февруари годинава под наслов „Дали знаевте дека во Хрватска има 28 места со плоштади и улици кои гордо го носат името на Маршал Тито“, заедно со нивна листа.

„Па – одвратно!!!“, напиша Карамарко и додаде:

„Толку многу материјализирани и конкретни спомнувања на ЈБТ, еден од најголемите криминалци на 20 век, комунистички диктатор и сатрап… Можете ли да имате пониска и победна татковина?

Тој изјави и дека оваа објава им ја посветува на Фон дер Лајен и Огњев Златев, шефот на Мисијата на ЕУ во Хрватска и нивните советници, бидејќи, како што вели, и онака не очекува ништо од „домашните Европејци“ бидејќи во повеќето од нив има конфликт на интереси.

Поранешниот шеф на ХДЗ потсетува дека Резолуцијата на Европскиот парламент ги изедначува нацистичките и комунистичките злосторства и ги повикува сите земји-членки на ЕУ да извршат јасен и принципиелен преглед на злосторствата и актите на агресија извршени од тоталитарниот комунистички и нацистички режим.

Исто така, рече тој, Резолуцијата изразува загриженост бидејќи „на јавните простори на некои земји-членки (паркови, плоштади, улици, итн.) сè уште има споменици кои ги величат тоталитарните режими“, напиша Карамарко.

На почеток