Магазин

Денеска е Св. Лав папа Римски

Свети Лав по потекло бил Италијанец. За епископ на Римската црква бил избран во 440 година.

Со Црквата управува со голема мудрост, давајќи им пример со својот живот на свештениците и останатите христијани.

Имал многу важна улога во одбраната на православната вера пред Четвртиот вселенски собор.

Инаку, со Римската црква управувал во многу тешко време, тоа е времето на хунските и вандалските напади на Рим.

На почеток