Магазин

Како работат соларните панели кога е облачно?

Соларните панели генерираат енергија дури и кога е облачно, но тие се најефикасни на директна сончева светлина.

Сонцето е достапен и чист извор на енергија, а соларните панели ни помагаат да ја претвориме неговата светлина во електрична енергија што ќе го напојува нашиот дом. Сепак, постојат многу заблуди за овие уреди, а една од нив е дека тие не работат во периоди без директна сончева светлина.

„Панелот секогаш работи. Прашање е само колку електрична енергија произведува врз основа на количината на достапна светлина“, вели Џејмс Фентон, директор на Центарот за соларна енергија на Флорида. Тој додава дека тоа значи дека произведува струја и ноќе, односно кога има барем малку амбиентално светло (улица, полна Месечина и сл.). Во овој период од денот ќе видите дека производството е блиску до нула, но не и нула.

Меѓутоа, што се случува кога е облачно или врне? Ајде да видиме.

Колку електрична енергија произведуваат соларните панели кога е облачно?

Соларните панели ќе произведуваат електрична енергија се додека има светлина за да ја апсорбираат. Тоа значи дека производството продолжува и кога е облачно, кога врне, но и во моменти без директна сончева светлина – се разбира, не толку ефикасно како во идеални услови.

„Дури и кога е облачно или кога врне, ќе добиете одредена количина електрична енергија“, вели Фентон.

„Кога е навистина облачно, соларните панели ќе произведат половина од електричната енергија што би ја добиле на сончев ден.“

Не треба да се грижите ниту за дождот. Соларните панели се водоотпорни, а дождот всушност ќе помогне да се измие насобраната нечистотија, поради што панелите ќе работат поефикасно при добро време.

Како да добиете струја ноќе со помош на соларни панели?

Како што вели Фентон, производството на електрична енергија во текот на ноќта паѓа близу до нула, а се поставува прашањето како да се снабдува со електрична енергија ноќе ако инсталирате соларни панели. Сепак, постои начин.

Еден од начините за снабдување со електрична енергија во текот на ноќта е со користење на батерија. Вишокот произведена електрична енергија што не ја троши домаќинството ќе ја полни батеријата, која ќе го снабдува домаќинството во периоди на слабо производство. За жал, батериите од овој тип се многу скапи, и може да чинат колку и самите панели, во зависност од видот и капацитетот.

Меѓутоа, ако домаќинството било приклучено на електричната мрежа пред инсталацијата, оние кои одлучуваат за соларни панели не мора автоматски да се исклучуваат. Со овој хибриден систем потребите од електрична енергија на домаќинствата се задоволуваат во текот на денот, додека ноќе се снабдуваат од мрежата, без потреба од набавка на батерии.

Ако сончевите панели се нешто за што размислувате, не заборавајте да истражите какви видови соларни панели постојат и зошто е важно кој ќе го изберете.

На почеток