Магазин

Готвач од Белград презадоволен од условите во Хрватска: Заработката се движи од 1.800 до 3.000 евра, а искусните заработуваат и до 5.000 евра месечно

– Брзо ја решивме документацијата, пријавен сум, ми тече стаж, а целата плата оди на моја сметка. Обезбедено ми е одлично сместување и два оброка во ресторан. Во секоја смисла, условите се многу подобри отколку во Србија, а речиси сите мои колеги се тука седум-осум сезони. Планирам да останам овде што е можно подолго, можеби и неколку години – раскажува за N1 Србија готвачот Вања Буѓевац од Белград, која летово работи во Фажана.

Соговорникот признава дека пред доаѓањето бил скептичен околу работата во Хрватска.

-Имам пријател од Пула, па разговарав со него, прашувајќи го што да очекувам, како да се однесувам кога ќе дојдам и слично. Ми рече дека Истарците ги сакаат Србите, дека се многу пријателски расположени кон нас и дека не треба да се грижам за ништо – вели Буѓевац.

Како што вели, набрзо и самиот увидел колку се пријатни и гостопримливи жителите на Фажана.

– Ги сакаат нашите девојки, го сакаат нашиот акцент. Сите се многу љубезни кон нас, дури и повеќе од тоа – вели Вања.

Вања првпат е во Фажана, а во кафаната почнал да работи на почетокот на мај.

– Во кујната работат претежно луѓе од Србија, главно од Белград, а има и Македонци. Колку што слушам, слично е и во другите ресторани, не само во Фажана, туку и во цела Истра, каде што најголем број сезонски работници во угостителството се од Србија – вели овој белграѓанец.

Според него, вработените во рестораните и кафулињата во Истра можат да заработат многу повеќе отколку во Србија.

– Заработката на готвачите се движи од 1.800 до 3.000 евра, додека искусните готвачи заработуваат и до 5.000 евра месечно. Готвачите на луксузни јахти имаат највисоки плати, можат да заработат десет, па и дванаесет илјади евра месечно. Кај келнерите нешто е поинаку и платите им се помали, но имаат бакшиш, па на крајот од месецот заработуваат и просечна готвачка плата. И ако е добра сезона, тие заработуваат повеќе од нас. Никој не би дошол за помалку од две до две и пол илјади евра месечно – тврди Вања Буѓевац.

– Најдов еден многу добар човек кој поседува четири ресторани во Фажана и потекнува од чесно и почитувано семејство од Пула кое долго време се занимава со угостителство. Уште во автобусот кога доаѓав во Фажана слушнав се најдобро за тоа семејство. Сопственикот се придржуваше на апсолутно сè што се договоривме, до најмалите детали. Во моите четириесет години не сум видел некој да се однесува со своите вработени со толкава почит – вели воодушевено.

Работи двапати, четири и пол часа наутро и приближно исто време навечер.

– Периодот меѓу смените го користам за да одам на плажа и да уживам во морето и сонцето, за да не се чувствувам уморен. Имаме еден слободен ден во неделата, но кога е шпицот на сезоната и има многу работа, работиме без слободен ден. Не ми пречи, бидејќи и во работните денови имам доволно слободно време за опуштање и одмор – вели Вања.

– Фажана не е евтина, но за нас што живееме во Белград нема голема разлика во цените. Сега, колку некој ќе потроши од платата што ја заработува овде, пред се зависи од тоа кои се неговите навики и колку е штедлив – заклучува готвачот од Белград за N1 Србија.

На почеток