Свет

Еве во кој чипс од Србија имало канцерогени материи

Како што велат од Државниот инспекторат на Хрватска, за чипсот „CHIPS BITS&BYTES REBRASTI PAPRIKA 150 гр. произведена од „Chips way d.o.o. од Чачак“ од Србија е откриено дека содржи високо ниво на канцероген акриламид, пишува N1.

За потсетување, на хрватската граница е пронајдено високо ниво на канцероген акриламид во чипс со вкус на пиперка произведен во Србија, а објавен е и на веб-страницата на Европската комисија.

Земја на апликација е Хрватска, а известувањето се однесува на Хрватска и Србија, стои на веб-страницата на европскиот систем за брзо предупредување. Чипсот не влегол на хрватскиот пазар, а безбедно бил уништен.

Вонредна инспекција на производителите во Србија

Според соопштението на веб-страницата на Министерството за земјоделство на Србија, по добиеното известување RASFF за зголемено ниво на акриламид во чипсот од прехранбениот производ со вкус на пиперка произведен во Србија, земјоделската инспекција издала наредба за вонреден преглед на погон за производство на спорниот производ.

– Контролата е во тек и по добивањето на резултатите од анализите ќе објавиме подетални информации и мерки што ќе ги преземе земјоделската инспекција, велат од министерството.

(Извор: N1)

На почеток