Магазин

Фатима Куртишова секој ден влече две колички со 100 килограми од Карпош до Злокуќани

Фатима Куртишова (60) е насмеана и весела и кога влече две колички со гајби, кутии, дрва и пластика -товар кој некогаш е тежок 100 килограми.

-Десет години собирав картони од 15 маркети и потоа ги продавав. Но, се откажав, зашто нема купувачи. Многу ме разочара и еден приватник, на кој му продадов 15 тони картони. Ми должи околу 13 илјади денари веќе една година. Затоа решив да собирам гајби, кутии од банани, пластика, дрво и кеси. Количките со товар од 60 до 100 килограми, ги влечам до Злокуќани, кадешто живеам. Потоа доаѓаат приватници, на кои им ги продавам. Заработувам доволно за леб, струја, вода. Тоа е бериќет. Секој ден станувам во 5 часот, го пијам кафето и почнувам да ги средувам домашните обврски. Во 9.30 излегувам од дома и прво одам во еден голем маркет во Карпош 4 да ги земам картоните. А потоа и останатите работи – вели Фатима за „Женски магазин“ и појаснува на кој начин заработува.

– Приватниците знаат каде живеам и доаѓаат во мојот дом секој ден да разгледаат што сум донела и да купат што им одговара. Гајбите ги продавам по 20 денари. Цената на кутиите се движи од 5 до 10 денари. Порано со двете колички носев преку 200 килограми картони – открива таа.

Целиот текст можете да го прочитате тука

На почеток