Коментари

АРМ ја губи огнената моќ, станува транспортна организација, вели Ковачки

Драган Ковачки, актуелен пратеник на ВМРО-ДПМНЕ и поранешен полковник, објави подолг статус за Денот на армијата, во кој вели дека македонската армија се повеќе ја губи огнената мож доека истовремено се трошат се поголеми суми. Како што е напишано на неговиот профил, Министерството за одбрана ги намалува сопствените национални капацитети за одбрана, а модернизира само една мала НАТО-група.
„Тоа што е загрижувачко е што на нашата министерка (исто како и на претходната – Шекеринска) навистина не и’ е јасно на што се базира моќта и ефикасноста на една армија.
Или пак ако и’ е јасно, тогаш очигледно се надева дека граѓаните се неуки и со празна реторика во својот говор ќе ги оправда големите суми кои веќе неколку години се издвојуваат, а во пракса способностите на Армијата се НАМАЛУВААТ. (!)

Да потсетиме дека со преземањето на власта од страна на СДС и ДУИ веднаш се пристапи кон промена на стратегијата и плановите за развој на Армијата со кои директно се удри врз структурите кои беа носители на нејзината борбена моќ, но и гордост.
Евидентно е дека се запоставува националниот карактер на македонската армија, односно најголемиот дел од ресурсите (човечки и материјални) се насочени кон развивање само на една мала воена структура, која пред се’ би требало да биде за потребите на НАТО. Но и во делот на опремувањето на единицата за НАТО, се доцни!

Значи, од една страна неопходно е забрзување на инвестирањето во системи кои ќе можат да се вклучат во НАТО операции, но од друга страна спорен е и несоодветниот пристап во утврдувањето на приоритетите поради кои нашата Армија во последните години доживува сериозно намалување на огнената моќ, а со тоа и намалување на нејзината борбена готовност за извршување на нејзината основна мисија, а тоа е одбрана на територијата на Република Македонија.

Тоа е впрочем Уставна обврска, но и обврска согласно Договорот со НАТО во кој јасно е прецизирано дека секоја држава мора да развива сопствени (национални) капацитети за одбрана“, пишува Ковачки.

Како што пишува тој, дури 70 отсто од набавките се за транспортни капацитети, а не за реална огнена моќ и дека не е надоместено она што било донирано за потребите на одбраната на Украина.

„Согласно постоечките стратешки документи, АРМ мора да има резервен состав за кој за жал се’ уште нема никаков концепт, а камоли реализација. Исто така, согласно документите, АРМ треба да има и тенковски баталјон во резерва, но исто така во МО нема никакво размислување, а камоли планирање за набавка на нови современи тенкови или соодветни орудија со кои би се зголемила огнената моќ и маневрабилноста на АРМ.
Сите параметри, споредено со претходните години, укажуваат на значително намалена огнена моќ на Армијата.
Исто така, загрижува и односот на Министерката за одбрана и Министерот за внатрешни работи на нашите јавни укажувања дека како држава поседуваме беспилотни летала кои се користат во многу поголеми и побогати НАТО армии (Обединето Кралство и др.), а кај нас скапуваат во магацини.
Толку ли не знаат дека во рамките на институциите кои ги раководат постои и друга квалитетна (НАТО компатибилна) опрема вградена на различни платформи и опрема која скапува по магацини а која е скапо платена?

На листата на уништени капацитети во рамките на МО, односно Армијата е и центарот за обука на пилоти. Центар (ЦОП) што ги чинеше граѓаните повеќе од 40 милиони евра и што речиси една деценија функционираше оптимално произведувајќи пилоти за потребите на државата (армијата и полицијата) по највисоки воени стандарди и истиот денес, доколку продолжеше да функционира, би бил една од ретките структури во Армијата која комплетно ги исполнува, ако не и надминува, НАТО стандардите.
Ако се има во предвид речиси комплетната неисправност на сите воздухоплови и тренажни средства во центарот и симболичната исправност на хеликоптерите од хеликоптерскиот (траснспортен) сквадрон, како и огромниот недостаток на стручен персонал за поддршка, нејасно е како министерката го замислува функционирањето на новите хеликоптери кои се почесто ги најавува“, додава Ковачки.
Тој пишува и дека „македонската армија не е транспортна организација туку многу покомплексна одбранбена структура која има критична улога во рамките на севкупниот одбранбено-безбедносен систем“.

На почеток