Видео и Фото

(Видео) Хаос во Брисел, земјоделците палеле гуми, ја пробиле полициската блокада: Градот гори додека министрите на ЕУ се на состанок

Земјоделците запалија купишта стари гуми во Брисел во понеделникот во знак на протест, барајќи решение од ЕУ за договори за слободна трговија, додека министрите за земјоделство се собраа да разговараат за кризата во овој сектор.

Итната полиција употреби водени топови за да го изгасне пламенот, но и земјоделците ги пробија полициските блокади.

Над 100 трактори беа паркирани околу седиштето на институциите на Европската унија, на кратко растојание од затворениот простор каде министрите пристигнуваа на средбата.

Земјоделците ширум Европа организираа неколкунеделни протести барајќи акција од политичарите.

Локалните проблеми на земјоделците се различни. Но, Морган Оди, генерален координатор на земјоделската организација La Via Campesina, рече дека за повеќето земјоделци „се работи за приход“.

На почеток