Свет

(Видео) Русија има нови бомби од три тони

Кога рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу неодамна дојде да ги прегледа фабриките за оружје во Нижни Новгород, едно оружје се издвојуваше од сите други: огромна бомба тешка повеќе од три тони, многу поголема од работниците што работеа на него. Опремена со крила и сателитски насоки, бомбата ФАБ-3000 е исклучително моќна, изјави пензионираниот руски поручник и воен аналитичар Виктор Литовкин за државните медиуми: „Ова се извонредно моќни бомби кои предизвикуваат неверојатно уништување“.

Но, како пловна бомба, FAB-3000 е исто така гломазен и веројатно нема дострел. Не треба премногу да се грижите за тоа, туку за руските бомби со лизгање кои не се толку непрактични за секојдневна употреба: FAB-500, FAB-1000 и FAB-1500, пишува Форбс.

Руските воздухопловни сили не учествуваа во најголем дел во првата половина од војната во Украина. Кога украинската противвоздушна одбрана се опорави од првичниот шок, стана крајно опасно за руските авиони да летаат над или над линијата на фронтот. Ова требаше да го направат Русите за да ги нападнат украинските сили. Руските воздухопловни сили, за разлика од оние на Западот, не инвестираа многу во прецизно оружје со долг дострел.

Тоа почна да се менува минатата година. Тие почнаа да прикачуваат крила и сателитска опрема за наведување на нивните бомби, создавајќи примитивни верзии на американски и француски бомби.

Со фрлање на овие бомби – кои Украинците ги нарекуваат „КАБ“ – од далечина од околу 40 километри, руските бомбардери успеаја да ги уништат украинските позиции без да се изложат на најмоќната украинска противвоздушна одбрана.

На почеток