Свет

Украина: Бомбите ни паѓаат на глава

Во Украина оштетени или уништени околу 170.000 згради, загинаа околу 10.000 цивили.

По неодамнешните масовни напади на Русија врз Украина, украинскиот министер за надворешни работи Дмитро Кулеба го повика Западот да и обезбеди на Украина системи за противвоздушна одбрана Патриот. Тоа е единственото оружје што очајно и треба на Украина за да се одбрани, пишува Украинска правда.

Новинарите на Политико нагласија дека само еден час пред нивниот разговор со Кулеб, Русија го нападнала Киев со балистички ракети. Кулеба во тоа време бил во градската ботаничка градина. Кулеба смета дека Патриотите исто така ќе помогнат да се подобри ситуацијата на фронтот, каде што руските авиони користат наведувани бомби за да им помогнат на своите другари на теренот да добијат предност.

Тој нагласи дека „не можете да избегате“ од наведувана бомба ако сте нејзина цел. „Тоа само ви паѓа на глава и уништува сè. Губиме позиции и единствениот начин да го спречиме тоа е соборување на авиони што носат бомби. Потребни ни се системи за противвоздушна одбрана на првите линии“, рече Кулеба.

Министерот за надворешни работи на Украина неодамна разговараше со Жозеп Борел, високиот претставник на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика, за тоа како ЕУ може да и помогне на Украина да добие повеќе Patriot и други противвоздушни системи што е можно поскоро.

Новинарите на Политико нагласија дека само еден час пред нивниот разговор со Кулеб, Русија го нападнала Киев со балистички ракети. Кулеба во тоа време бил во градската ботаничка градина. Кулеба смета дека Патриотите исто така ќе помогнат да се подобри ситуацијата на фронтот, каде што руските авиони користат наведувани бомби за да им помогнат на своите другари на теренот да добијат предност.

Тој нагласи дека „не можете да избегате“ од наведувана бомба ако сте нејзина цел. „Тоа само ви паѓа на глава и уништува сè. Губиме позиции и единствениот начин да го спречиме тоа е соборување на авиони што носат бомби. Потребни ни се системи за противвоздушна одбрана на првите линии“, рече Кулеба.

Министерот за надворешни работи на Украина неодамна разговараше со Жозеп Борел, високиот претставник на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика, за тоа како ЕУ може да и помогне на Украина да добие повеќе Patriot и други противвоздушни системи што е можно поскоро.

На почеток