Свет

Хаос во Русија: Нивото на водата достигна опасно ниво

Мртов човек пронајден во септичка јама по поплавите во Словенија

Водостојот на реката Тобол кај рускиот град Курган денеска достигна опасно ниво, откако во изминатите неколку часа нивото на водата порасна за 15 сантиметри, достигнувајќи 865 сантиметри, соопшти регионалната влада.

Владата ги повика жителите на поплавените подрачја на областите Курган и Кетовск веднаш да се евакуираат, пренесува РИА Новости. Според градската управа, водата се уште навлегува во областа Тобола и се приближува до локалното училиште, а неопходна е евакуација.

Регионалната државна служба за вонредни ситуации на Русија објави дека порастот на водата во реката Тобол кај Курган ќе продолжи и во наредните денови, се очекува да се искачи до еден метар, вклучително и во општинската област Кетовски.

Хидрометеоролошкиот центар Урал предвиде продолжување на покачувањето на водостојот кај Курган до четврток, а максималната очекувана вредност е 1.070 сантиметри, соопшти Министерството за вонредни состојби.

Регионална вонредна состојба е на сила во регионот Курган, а 62 населби, 4.300 куќи, 5.550 домаќинства и 600 куќи се во опасност од поплави. Евакуирани се повеќе од 13.000 луѓе, а отворени се 16 центри за привремено сместување, пишува РИА Новости.

На почеток