Магазин

Светот штотуку го доживеа најтоплиот април забележан досега

Светот штотуку го доживеа најтоплиот април забележан досега, продолжувајќи ја 11-месечната серија на соборување температурни рекорди секој месец.

Овие податоци денеска ги презентираше службата за следење на климатските промени на ЕУ, која наведе дека секој месец од јуни 2023 година е најтопол на планетата досега измерен и забележан.

Според месечниот преглед на Службата за климатски промени Коперник (C3S), вклучително и април, просечната глобална температура за период од 12 месеци била највисока досега, 1,61 степени Целзиусови над просечната температура во прединдустрискиот период од 1850 до 1900 година. .

Некои од екстремите, вклучително и рекордните температури на површината на морето неколку месеци по ред, ги наведоа научниците да истражат дали човечката активност предизвикала пресвртна точка во климатскиот систем или дали сме сведоци на значителна промена во климатскиот систем.

Емисиите на „стаклена градина“ од согорувањето на фосилните горива се главната причина за климатските промени, сметаат научниците и не потсетуваат дека во последните месеци, природниот феномен Ел Нињо, кој ги загрева површинските води во источниот дел на Тихиот Океан, исто така ги зголеми температурите. .

Април, исто така, забележа некои временски екстреми, вклучително и топлотен бран во Сахел што можеби предизвика илјадници смртни случаи.

Климатологот Хејли Фаулер од Универзитетот во Њукасл рече дека податоците покажуваат дека светот е опасно блиску до прекршување на целта од Парискиот договор од 2015 година за запирање на глобалното затоплување на 1,5 степени Целзиусови над прединдустриските нивоа.

Неговото мислење е дека светот веќе ја изгубил таа битка и дека сега треба што побрзо да се работи на намалување на емисиите на штетни гасови за да се задржи зголемувањето на глобалната температура под два Целзиусови степени во однос на прединдустрискиот период.

На почеток