Свет

Секторот за внатрешна контрола на МВР спроведува истрага во полицијата во Бор поради насилната смрт на Далибор Драгијевиќ

Вишото јавно обвинителство во Ниш на 29 април поднесе барање за собирање на потребните информации до Одделот за внатрешна контрола (СУК), со цел да се утврдат околностите под кои Далибор Драгијевиќ (40), почина на 7 април во просториите на полицијата во Бор, за кој се веруваше дека му помогнал на Дејан Драгијевиќ да го сокрие телото на убиеното двегодишно девојче Данка Илиќ.

Според сознанија, веќе следниот ден, 1 мај, колеги од Секторот за внатрешна контрола од Белград пристигнале во полициската станица во Бор и извршиле детална истрага за да се соберат потребните информации и докази за смртта на Далибор Драгијевиќ.

Вишото јавно обвинителство Ниш ги презема сите неопходни дејствија и мерки за прибирање докази и расветлување на предметниот кривично дело.

Да потсетиме, Далибор Драгијевиќ почина во полициска станица со насилна смрт, не како што тврдеше МУП, наведувајќи дека на осомничениот на 6 април ненадејно му се слошило и дека се работи за природна смрт. Како што дознавме претходно од истрагата, инспекторите го лажеле дури и адвокатот на Драгијевиќ кога требало да биде сослушан, само му кажале дека бил сослушан ден претходно. Му рекле дека ќе го пречекаат во обвинителството, а знаеле дека не е жив.

„По распитот на таткото, бранителот прашал каде е Далибор, а потоа инспекторите му рекле дека бил сослушан ден претходно, иако според соопштението на полицијата, тој починал во три часот по полноќ меѓу сабота и недела, неколку неколку часа пред да дојде адвокатот на рочиштето . „Исто така, на прашањето како е можно без негово присуство, инспекторите му рекле дека Далибор Драгијевиќ истиот ден во 17 часот ќе биде сослушан кај обвинителот“, изјави за Нова.рс извор од истрагата.

Нашиот соговорник тогаш откри и дека Драгијевиќ, според неговите сознанија, имал повреди по телото, што потоа било потврдено со обдукцијата. Имал видливи повреди и набиеници, поради што бил доставен во метална кутија, односно никој не му го видел телото.

Да потсетиме, „Радар“ откри дека Далибор Драгијевиќ, братот на еден од осомничените за исчезнувањето и смртта на двегодишното девојче, починал со насилна смрт на 7 април во раните утрински часови на полициска станица во Бор, која беше формирана со обдукција во Институтот за судска медицина во Белград.

Во судско-медицинскиот извештај на телото на Драгијевиќ биле констатирани бројни повреди, поради што вештаците констатирале дека се работи за насилна смрт. Наодите од вештачењето се проследени до надлежното Вишо јавно обвинителство Заечар за понатамошно постапување.

Имајќи ги предвид наодите на Институтот за судска медицина, се поставува прашањето кој му нанел смртни повреди на осомничениот Драгијевиќ во полициската станица во Бор каде што кобната вечер кога починал на распит, но и зошто МУП лажел и ја заведе јавноста дека тоа е природна смрт.

На почеток