Свет

Израелските свиркачи ја опишаа злоупотребата на Палестинците во притворниот центар

Во воена база која сега е притворен центар во пустината Негев во Израел, Израелец кој работи во објектот направи две фотографии за кои вели дека сè уште го прогонуваат. На фотографиите се гледаат редови мажи во сиви спортски панталони кои седат на тенки душеци, опкружени со бодликава жица. Сите се со врзани очи, главите им висат под сјајот на рефлектори.

Бидејќи им било забрането да разговараат, приведените си промрмореле.

„Ни беше кажано дека не смеат да се движат. Тие мора да седат исправено. Не смеат да зборуваат. Не смеат ни да ѕиркаат од под превезот“.

На стражарите им било наложено да извикуваат „ускот“ („замолчи“ на арапски) и им било кажано да ги издвојат луѓето кои се проблематични и да ги казнат, додаде изворот на Си-Ен-Ен.

Си-Ен-Ен разговараше со тројца израелски свиркачи кои работеа во пустинскиот логор Сде Теиман, во кој се чуваат Палестинци за време на израелската инвазија на Газа. Сите зборуваа со ризик од правни последици и одмазда од групи кои ја поддржуваат политиката на Израел во Газа.

Тие зборуваат за институција во која лекарите понекогаш им ги ампутираат екстремитетите на затворениците поради повреди здобиени од постојани лисици.

Објектот се наоѓа на околу 25 километри од границата со Газа и е поделен на два дела: оградени области каде што околу 70 палестински затвореници од Газа се сместени под екстремни физички ограничувања и теренска болница каде ранетите затвореници се врзани за креветите додека носат пелени. и примајте храна преку сламки.

„Тепањето не е извршено заради собирање разузнавачки податоци. Се чинеше дека тоа е одмазда“, рече друг свиркач: „Тоа беше казна за она што Палестинците го направија на 7 октомври и казна за однесувањето во логорот“.

На почеток