Магазин

Мајкрософт инвестира речиси три милијарди евра во Шведска

Петок 13: Среќен ден за Microsoft?

Американскиот технолошки гигант Мајкрософт објави дека ќе инвестира 33,7 милијарди шведски круни (2,9 милијарди евра) во проширување на бизнисот за вештачка интелигенција во Шведска.

Популарноста на генеративната вештачка интелигенција (AI) ја поттикна побарувачката за услуги, па технолошките гиганти како Microsoft и Amazon Web Services (AWS) најавуваат милијарди долари инвестиции во изградба на центри за податоци во Европа.

Во ноември Мајкрософт најави инвестиции во центри за податоци во Велика Британија, а во февруари ги претстави плановите за Германија и Шпанија. „Тоа не е сè, но веројатно повеќе за плановите наесен“, рече претседателот на Мајкрософт, Бред Смит.

Компанијата ќе инсталира 20.000 од најнапредните графички единици за обработка во центрите за податоци во шведските градови Сандвикен, Гавел и Стафансторп, кои планира да ги купи од Nvidia, а можеби подоцна и од AMD.

„На крајот, би можеле да вградиме сопствени чипови“, рече шефот на Мајкрософт. Американската компанија сака да го поттикне усвојувањето на вештачка интелигенција во нордиските земји.

За Шведска подготвуваат образовни програми во организации, училишта, универзитети и други јавни институции и делови од општеството кои планираат да ги реализираат во следните три години.

Тие забележуваат дека инвестираат и во обновливи извори на енергија и дека имаат обезбедено речиси 1000 мегавати „зелена“ електрична енергија во Шведска.

На почеток