Свет

Дебакл на десницата на изборите во Франција, доаѓаат реакции

Вториот круг од парламентарните избори во Франција донесе големи изненадувања. Сојузот на левичарските партии освои најмногу места во Националното собрание, додека екстремната десница и Марин Ле Пен претрпеа тежок пораз.

Победа на левицата, убедлив пораз на екстремната десница
Ова се официјалните резултати (Парламентот има 577 пратенички места, потребни се 289 за мнозинство):

Нов народен фронт (НФП) 182 мандати
Алијанса за Република (Макрон) 163 мандати
Национално собрание (РН) 143 мандати

Иако анкетите предвидуваа победа и најмногу мандати за екстремната десница, ситуацијата се промени во вториот круг од изборите. Имајќи предвид дека Франција користи мнозински изборен систем во 577 области, левицата и центристичката алијанса на Емануел Макрон се согласија кандидатите со послаби резултати во првиот круг да се откажат со цел да се изолира крајната десница во вториот круг и да се избегне поделба на гласовите. Тој рецепт се покажа како успешен, па дури 216 кандидати од левицата и Макрон се повлекоа пред вториот круг.

Иако центристичката алијанса на Макрон освои 80 места помалку, тие сепак имаат повеќе места од екстремно десничарскиот Национален собир, кој доживеа дебакл.

Франција сега се соочува со преговори за формирање на нова влада, што би можело да трае со месеци. Јасно е дека екстремната десница нема да биде дел од новата влада, но тоа не значи дека левицата и Макрон лесно ќе се договорат. Разликите меѓу нив постојат и се јасни, а големо прашање е дали ќе се постигне потребниот компромис, како и кој ќе биде новиот француски премиер.

На почеток