Свет

На Русија и пречи самитот во Вашингтон: Воена психоза и демонизација на нашата земја

Рускиот амбасадор во САД Анатолиј Антонов го коментираше првиот ден од самитот на НАТО во Вашингтон и рече дека членките на Алијансата покажале агресија кон Русија.

„Првиот ден од самитот на НАТО ја потврди агресивната природа на алијансата и нејзините сателити продолжија да проповедаат милитаризам и воена експанзија“, рече Антонов.

Според Антонов, западните земји продолжуваат да наметнуваат авторитарни наредби, а тој повторно ја спомена теоријата на заговор за т.н. „златна милијарда“.

„Истата ескалација на воената психоза и бесната демонизација на нашата земја. Северноатлантската алијанса се обидува да ја исплаши својата јавност и да го оправда нескротливото зголемување на трошоците за поддршка на Киев со цел да и нанесе стратешки пораз на Русија“, истакна дипломатот.

Од вторник до четврток во Вашингтон се одржува 75-годишниот самит на НАТО, а главен фокус ќе биде продолжувањето на помошта за Украина.

На почеток