Магазин

Дел од Бакингемската палата отворен за посетители: Ова е цената за влез

По пет години реновирање, источното крило на Бакингемската палата ќе ги отвори вратите за посетителите следната недела.

Така посетителите за првпат ќе имаат можност да ѕирнат во собата која се крие зад познатиот балкон на Бакингемската палата, но на неа нема да можат да излезат, јавува денеска Би-би-си.

Причината за тоа е што балконот е изненадувачки тесен, а оградата достига само под половината, па се смета дека излегувањето на него не би било доволно безбедно.

Затоа, сепак, посетителите ќе имаат можност низ прозорецот да го видат погледот од перспективата на кралот и кралицата, принцот Вилијам и Кетрин.

За да стигнат до балконот, членовите на кралското семејство минуваат низ централната просторија, која е украсена во кинески стил и сега е отворена за јавноста за прв пат откако источното крило е изградено пред 175 години.

Воведувањето обиколки низ овој претходно приватен дел од палатата е дел од пошироките амбиции кралските резиденции да станат подостапни за јавноста.

Источното крило ја претставува главната фасада на палатата, пред која се собираат туристите за да го гледаат познатото менување на стражарската сцена.

Една обиколка на овој дел од палатата чини 75 фунти, а сите тури се веќе распродадени за оваа година.

Ова лето првите посетители ќе имаат можност да го обиколат источното крило во групи од 20 луѓе, а оваа тура е одвоена од веќе постоечката поширока обиколка на државните комори на палатата.

Во тек е проект вреден 369 милиони фунти за реновирање на целиот комплекс на Бакингемската палата, вклучувајќи ги водоводните системи, греењето и електричните системи.

На почеток