Македонија

Нова замена на министри: Самка ќе го менува Аксел, Амди е морална поддршка

Самка Ибраимоски наскоро ќе го смени својот министер во Владата на Зоран Заев.

Како што дознава „Скопје 1“ наскоро ќе биде разрешен министерот без ресор Аксел Ахмедоски. Неофицијално ова доаѓа како последица на своевидното одметнување на Аксел Ахмедоски од контролата на Самка Ибраимоски. Како што дознаваме Ахмедоски почнал лобирање за смена на Самка Ибраимоски од кормилото на ПЦЕР, а во меѓувреме Амди Бајрам застанал на страна на неговиот коалиционен парнер Самка Ибраилоски.

Самка Ибраимоски за „Скопје 1“ вели дека кога ќе дојде време ќе кажи зошто е сменет Аксел Ахмедоски, и дека него никој не може да го смени од ПЦЕР до 2020 година.

„ Кога ќе дојде до смена тогаш ќе кажеме зошто. Како ќе ме разреши мене кога јас сум претседател на партија. А зошто да не останам на чело на партијата, сум до 2020 година, уште 4 години, членството ме бара. Се знае како се менува прецедател на Конгрес . Некој ако сака сам да си прави конгреси нека си прави, тоа е негова рабтоа. Јас сум претседател до 2020 година после тоа ќе видам дали ќе се кандидирам или ќе е некој друг.“ – изјави за „Скопје 1“ Самка Ибраимоски.

Амди Бајрам целосно застанува зад Самка Ибраимоски, и тврди дека Аксел Ахмедоски не знаел ни Ромски Јазик.

„ Ние со Самка сме во заедничка коалиција. Интересите се заеднички за Македонија и Ромите. Министерот не го постави на Самка , тој е лидер, а Аксел нестручно ја работи својата работа и не гледам успех кај министерот без ресор, не гледам активност. Прво не знае Ромски. Тој е од Делчево и нема искуство. Го поддржувам Самка, треба да го смени и да си стави свој лојален човек, а не да му копа гроб. Самка го поставил него, тој Аксел е никој и ништо нема избирачко тело . Самка може она што не одговара да го смени и така“ – изјави за „Скопје 1“ Амди Бајрам.

 

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток