fbpx
пет. Ное 27th, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

Маричиќ: Судството покажа дека може да функционира онлајн

Судството покажа дека може да функционира онлајн, вели министерот за правда Бојан Маричиќ по повод Европскиот ден на правдата.

„Ова ново време на светска пандемија, донесе нови предизвици и за правосудство и бара нови решенија како да функционира системот, да продолжат судските рочишта и постапките пред судовите и обвинителствата. Учениците, наставниот кадар и образовниот систем со извонредна посветеност, соочувајќи се со многу предизвици, покажаа дека системот во овие времиња треба и може да функционира и онлајн. За време на вонредната состојба, во судството имаше примери кои потврдија дека може да се функционира и онлајн, што е добар показател дека доколку има таква потреба, во иднина ова може повторно да се воведе во пракса“, изјави Маричиќ.

Во едно демократско општество, посочи министерот, важно е граѓаните да бидат добро информирани како да си ги остварат своите законски загарантирани права, како да добијат заштита на тие права и како сите да имаат еднаков и фер пристап до правдата.

Министерот Маричиќ најави дека наскоро се очекува намалување за осум пати на максималната судска такса, која досега беше 48.000 денари, а сега ќе изнесува најмногу 6.000 денари. Со ова, како што посочи министерот, судските трошоци за граѓаните ќе бидат значително намалени, со што правдата ќе стане подостапна за нив.