Свет

Захарова: Западот гледа дамка во туѓото око, а не гледа трупец во своето

Западните земји се обидуваат да ја критикуваат Русија во ситуацијата со Украина, но не сакаат да се сеќаваат на злосторствата што ги направиле, изјави портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, наведувајќи ги како пример нападите врз Југославија, Либија и Ирак.

„Сите критики на Париз и другите западни претставници на Запад против Русија, по правило, јасно се вклопуваат во основата на вистината: ‘Гледаме дамка во туѓото око, а не гледаме трупец во нашето’. ‘Пред да почнат да разговараат на тема воени злосторства, треба да се сетат на сопствената историја на воздушни напади врз Југославија, Либија, Ирак’“, истакна Захарова, пренесува „Спутник“.

Невозможен гнев се појави во Америка поради неуспешните планови во Украина да се направи упориште за напади врз Русија, истакна таа.

На почеток