Свет

Еруптираше вулканот Тал, евакуирани стотици жители

Вулканот Тал, на езеро во близина на филипинската престолнина Манила, денеска фрли облак од пареа и пепел на 1,5 километар на небото во кратка, но силна експлозија.

Ова ги принуди властите да го подигнат нивото на тревога и да евакуираат стотици жители од загрозените локации.

Магмата дојде во контакт со вода во главниот кратер на вулканот Тал во провинцијата Батангас, што предизвика експлозија на пареа проследена со помали емисии на лава, проследени со вулкански земјотреси, објави Филипинскиот институт за вулканологија и сеизмологија, пренесува АП.

Институтот го вклучи алармот за 311 метри високиот Тал, еден од најмалите вулкани во светот, на третото од петте нивоа, што значи дека „има магма што влегува во главниот кратер што може да предизвика дополнителни ерупции“.

Жителите на пет села на езерото, во опасната зона од 7 километри околу кратерот и блиските градови, се предупредени за можна опасност, а нивната евакуација е започната, а повеќе од 1.200 се преселиле во итни засолништа до пладне, според Филипини. властите.

Последен пат Тал еруптираше во јануари 2020 година, кога беа евакуирани повеќе од 376.000 луѓе, а облакот од пепел стигна до главниот град Манила, оддалечен 65 километри, и оттогаш вулканот спорадично покажува знаци на активност.

На почеток